Szeptember eleje és október végén városunkban mindenki a szüretre, és a szüreti felvonulásra készül. Ebből az apropóból kértük meg Takács Ferenc nyugdíjas tesnevelés-földrajz szakos tanárt, ezáltal egy kicsit mindenki „Feri bácsiját”, hogy meséljen nekünk ezen időszak szépségeiről. Szőlővel és borral 40 éve foglalkoznak, szüleiktől örökölték a földet, és a jól elvégzett munka élvezetét. Az interjú során, bepillantást nyerünk a termesztés titkaiba, és azt is megtudhatjuk, hogy vajon mi lehet a jó bor titka?
Mikor, és milyen indítatásból kezdett el borászattal foglalkozni?
Körülbelül 40 éve csináljuk feleségemmel közösen. Számunkra nem a borászat a lényeg, hanem a szőlészet. Ha valakinek vonzalma van a széphez és a jóhoz, az véleményem szerint a szőlővel való munkát is megszereti. Hobbiból csináljuk, mert számunkra egyfajta örömérzetet ad. A munkálatok végén szeretünk megállni a szőlő előtt, és azt mondani: „Jaj de szép…!”
Milyen fajta szőlőket termeszt?
A szőlőskertünk 380 négyszögöl nagyságú, és a hadházi szokásoknak megfelelően vegyes fajtákat lehet találni például Othello, Hazai, stb. Hobbi szinten, ajándékozás céljából dugaszolt bort is készítünk. Tamás fiam Hajdúhadház címeréből készítette el az üvegekre a címkét, a dugózást pedig kézi dugóval végzem.
Inni, nagyon ritkán iszom, de ha mégis akkor általában a félédes, vagy édes borokat fogyasztom. Az Othello véleményem szerint, az egyik legjobb bort adó fajták közé tartozik, az ezen a vidéken található talaj pedig nagyon kedvez a termesztésének.
Feri bácsi szerint milyen a jó bor?
A jó bor titka számomra az, hogy egészséges szőlőben, és a megfelelő szüretidő kiválasztásában rejlik. Fontos dolog azonban az is, hogy a feldolgozás során a szőlőfajtákat a megfelelő technológiával kell feldolgozni, a lényeg az erjesztés időszakában van. Ezután kezdődik tulajdonképpen a bornak az élete. Fontos az erjedés figyelemmel kísérése, valamint a további borkezelési eljárások, mint például a szűrés vagy az átfejtés. Akkor jó egy bor, ha jellemző rá a szőlő íze és illata, amiből készítették.
Az idei termés milyen lesz?
Nagyon szép az idei szőlő. A kedvező időjárásnak köszönhetően kevesebb a savtartalom, hiszen sok volt a meleg idő, és cukrosodás jött létre. Ebből következik, hogy idén várhatóan magas cukorfokkal szüretelünk.
Hogyan kell egy bort helyesen megízlelni?
Már említettem, hogy mennyire fontos, hogy a szőlő tulajdonsága megjelenjen a borban. Az ember az érzékszerveivel bírálja a bort. Először az orrunkkal érzékeljük a poharunkban lévő bor tulajdonságát. A szaglás kihat az ízlelésünkre ezért ez az első lépés nagyon lényeges. Ezután következik az ízlelés, majd egy korty ivás. Lényegében ilyenkor lehet megtapasztalni, hogy mennyire maradandó íze van a bornak.
Feri bácsi hogy látja, Hajdúhadházon milyen lehetőségei vannak a gazdáknak a termesztésre, palackozásra?
Én úgy gondolom, hogy ha a gazdák biztonságban éreznék a nehezen megtermelt gyümölcsöt, szőlőt, vagy bármiféle terményt, akkor teljesen megváltozna a vállalkozási kedv. Véleményem szerint a lényeg az egymásra figyelés. A szőlőskertben a szomszédok tartsanak össze, és ne érezzék magukat egyedül, hiszen a városvezetés mindent megtesz a magántulajdon védelméért.
Mit tetszik ajánlani azoknak a fiataloknak, akik szeretnének szőlőt termeszteni városunkban?
Azt, hogy legyenek igényesek, és leljék örömüket a szőlő termesztésében, gondozásában, és a bor készítésében. Amikor egy baráti társaságban az első pohár borral koccintanak, a borosgazda mondja el, hogy: „Igyunk azoknak az egészségére, akik az előző évben rengeteget dolgoztak, és aggódtak a jó termésért, a jó borért. Végezetül tegyék magukévá a következő gondolatomat: „Lehet szőlő nélkül élni, de nem érdemes…!”
Nagy Angéla